Powered by Smartsupp

Prečo sa odporúča izolovať drevené chatky?

Téma zateplenia drevostavieb je medzi ľuďmi zvažujúcimi tento typ bývania stále rozoberaná. Ak zvažujete svoju chatku využívať celoročne, jej dodatočné zateplenie sa odporúča.

izolácia zrubu

Prečo sa oplatí zatepliť drevenú chatku?

Izolované drevostavby majú vďaka použitiu fólií omnoho vyššiu vzduchotesnosť oproti klasickým drevostavbám a teda  majú omnoho menšie tepelné úniky cez netesnosti. 

Oveľa nižšie sú v prípade zateplenej drevostavby aj účty za kúrenie v zime.

Pred začatím akýchkoľvek izolačných prác si treba uvedomiť, že novopostavené drevené chatky majú tendenciu počas prvého roka dosadať. Bez zohľadnenia tejto skutočnosti sa môže stať, že zateplenie stavby a povrchové obloženie bude potrebné po prvom roku opraviť.

Aké materiály sa odporúčajú na izoláciu?

Existuje niekoľko materiálov, ktoré odborníci odporúčajú použiť na izoláciu dreveného domu. Najčastejšie používanou je kamenná vlna, ktorá zvyčajne izoluje drevené konštrukcie lepšie ako iné. Nie je to drahý, ale kvalitný a rokmi overený izolačný materiál, ktorý pomáha spotrebiteľom znižovať spotrebu energie na vykurovanie a chladenie drevených chatiek. Tiež sa môžete rozhodnúť pre ekologickejšiu variantu: drevovláknitú izoláciu. Jej cena je však už vyššia.

Izolácia stien

Faktom je, že domy s drevenou konštrukciou zvyčajne výškovo sadnú o 2-3% zo svojej výšky. Preto na to treba pri zatepľovaní myslieť. Napríklad, ak sú obvodové steny chatky vysoké 4,5 metra, výška stavba sadne výškovo o 10 cm.

Z tohto dôvodu sa pri stavbe novej chatky odporúča počkať s izolačnými prácami, kým stavba dosadne. 

Tiež je dôležité myslieť na to, aby zateplená drevostavba mala tesné okná a dvere, pretože aj od nich závisia tepelné straty. Hrúbka stien samozrejme ovplyvňuje konečnú cenu domu. Napríklad domy s hrúbkou steny 34 mm sú určené na rekreáciu a využiteľné sú skôr v letných mesiacoch. Na chladnejšie počasie by mali byť zateplené.

Izolácia podlahy

Jedným z hlavných problémov nezateplených záhradných chatiek je studená podlaha, ktorú nevyriešite len aplikovaním koberca. Kompletne izolované chatky tiež znižujú hromadenie vlhkosti a tým aj možnosť vzniku plesní. Šetrí sa aj energia spotrebovaná na vykurovanie miestnosti. Izolácia tiež zabezpečuje menší prienik hluku z okolitého prostredia. 

Izolácia strechy

Strecha stavby zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní teploty domu. Chráni interiér stavby pred prehrievaním v lete, ale aj pred únikom teploty v zime. Ak chcete získať ďalšie rady a poznatky o tom, ako by mali byť drevené stavby správne izolované, navštívte webovú stránku www.pinuslog.sk

Späť do obchodu